Tahmini Okuma Süresi: 5 dakika

Boşanma davaları taraflar için yıpratıcı ve uzun bir yargılama süresine sahip olsalar da tarafların anlaşmaları halinde bu sürecin çok daha hızlı ve her iki tarafın da istediği şekilde çözümlenmesi mümkündür. Uygulamada anlaşmalı boşanma olarak ifade edilen bu durum bir boşanma protokolünün hazırlanmasıyla hızlı bir şekilde sonuç verecek ve her iki tarafın da istediği sonucu almasını sağlayacaktır. Bu yazımızda da anlaşmalı boşanma protokolünün ne olduğu ve nasıl hazırlanması gerektiği konusunu ele alacağız.

Neden Bir Boşanma Protokolü Hazırlanmalı?

Boşanma söz konusu olduğunda tarafların anlaşmamaya varamaması durumunda açılacak dava, çekişmeli boşanma davası olarak isimlendirilir ve dava sürecinin ardından verilecek karar aile mahkemesi hâkimi tarafından hüküm altına alınır. Diğer bir ifadeyle mahkeme sonunda verilecek karar, üçüncü bir kişi tarafından verilir. Bu nedenle de verilen bu karar her zaman tarafların istediği şekilde olmaz ve her iki tarafı da tatmin etmeme ihtimalini her zaman taşır.

Unutmamalısınız ki her ne kadar boşanma aşamasında olsanız da sizin ilişkinizin dinamiklerini ve içerisinde bulunduğunuz durumu en iyi bilecek kişi yine sizlersiniz. Bu nedenle boşanma kararı alan çiftlere bir boşanma protokolü hazırlamalarını ve davayı çekişmesiz olarak açmalarını şiddetle tavsiye etmekteyiz. Bu sayede boşanma davanız tek celsede sonuçlanabilecek ve hâkim tarafından hüküm altına alınan kararlar tamamen protokolde yazdığı gibi, sizin istek ve talepleriniz doğrultusunda olacaktır.

Tarafların anlaşamamaları durumunda dava, çekişmeli boşanma davası olarak açılacağından boşanma süreciniz iki seneye yayılabilir ve bu süre içerisinde davanın tarafları olarak yıpranmanız söz konusu olabilir. Dolayısıyla bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması bu süreci çok daha kısa sürede atlatmanızı sağlayacak ve psikolojik olarak yıpratıcı olan boşanma sürecini geride bırakmanızı kolaylaştıracaktır.

Boşanma Protokolü Hangi Durumlarda Hazırlanır?

Evliliğinizi sona erdirmeye karar vermenizin ardından eşiniz de sizinle aynı fikirdeyse bu durumda bir anlaşmalı boşanma davası gündeme gelir. Davanın açılmasından önce hazırlanacak bir anlaşmalı boşanma protokolü tek celsede boşanmanıza imkân sağlayabilir. Bu protokolün hazırlanıp mahkemeye sunulabilmesi için aşağıdaki şartlar aynı anda gerçekleşmelidir.

  • Her iki taraf da boşanmayı istemeli.
  • Boşanma davası anlaşmalı olarak açılmalı.
  • Evliliğinizin üzerinden 1 sene geçmiş olmalı.
  • Boşanma protokolünde yer alan maddeleri her iki taraf da kabul etmiş olmalı.

Bu koşulların gerçekleşmesi halinde bir protokol hazırlayarak anlaşmalı olarak boşanmanız mümkündür.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Boşanma Protokolü Sunulur Mu?

Kural olarak çekişmeli boşanma davasına boşanma protokolü sunulamasa da çekişmeli boşanma davanızı her aşamada anlaşmalı boşanmaya çevirmeniz ve bu sayede bir boşanma protokolü sunmanız mümkündür. Böyle bir durumda çekişmeli boşanma davasını bakan mahkemeye bir anlaşmalı boşanma protokolü sunulacak ve tarafların anlaştığı bildirilerek eğer varsa sonraki duruşma tarihinizin öne alınması bir dilekçe ile talep edilecektir.

Boşanma kararının alınması genellikle taraflardan birisinin talebi ve isteğiyle gerçekleştiğinden boşanmaya konu olayın etkilerinin hala sürmesiyle boşanma davalarının çekişmeli açılmaları sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İlerleyen süreçte tarafların boşanma sürecini kabul etmeleri ve birbirleriyle daha sağlıklı iletişim kurmaları neticesinde taraflar boşanma sürecini kısaltmak ve aralarında anlaşmaya varıp çekişmeli boşanma davalarını, anlaşmalı boşanma davasına çevirmek isteyebilirler. Bu durumda dava, yukarıda bahsedilen koşulları taşıyorsa anlaşmalı davaya çevrilebilecektir.

Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Uygulamada mahkemeler boşanma protokolünün yazılı olmasını talep etmektedirler. Bu nedenle hazırlanacak boşanma protokolü da yazılı olacak ve tarafların ıslak imzalarını taşıyacaktır. Her iki tarafın da imzasının bulunması gereken protokol, imzalardan birinin eksik olması durumunda uygulama alanı bulamayacaktır.

Boşanma Protokolü Kim Tarafından Hazırlanır?

Kural olarak boşanma protokolünü davanın tarafları hazırlayabilse de bu protokolün mutlaka bir avukat tarafından ya da tarafların avukatları tarafından hazırlanmasını tavsiye ediyoruz. Bunun sebebi, bu protokolün Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olacak hususları içerecek şekilde düzenlenmesi durumunda geçersiz olmasıdır. Diğer bir deyişle, taraflar protokol üzerinde diledikleri şekilde bir düzenleme yapabileceklerse de yapacakları bu düzenlemenin bir sınırı vardır. Avukatlar, Kanunlardan ve hukukun diğer ilkelerinden kaynaklı bu koşulları bildiklerinden bir protokolün avukat aracılığıyla hazırlanması protokolün mahkeme tarafından değiştirilmeden ya da ilgili madde iptal edilmeden doğrudan, tarafların istedikleri şekilde uygulanmasını sağlayacaktır.

Örneğin, “ortak çocuklar baba tarafından yalnızca annenin belirlediği gün ve saatlerde annenin gözetimi altında görülebilecektir.” Şeklinde bir hüküm protokolün iptal olmasına neden olabilir. Veya “Anne, hiçbir koşulda çocuklar ergin oluncaya kadar velayet hakkının babadan alınması veya kaldırılması ve kişisel ilişki süresinin genişletilmesi için talepte bulunmayacaktır.” Şeklinde bir madde, protokolü geçersiz hale getirebilir.

Kural olarak, kanunlar, genel ahlak, örf ve adete aykırı olarak eklenen maddeler protokolün tamamını geçersiz hale getirmeyip yalnızca bu maddelerin iptali sağlansa da iptale konu olan maddelerin olmaması durumunda anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmeyeceğine hâkim tarafından kanaat getirilirse bu durumda boşanma kararı verilmez, karar verilmiş dahi olsa istinaf bu kararı bozabilir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokollerinin avukatlar eşliğinde düzenlenmesi ve mahkemeye avukatın gözetiminde sunulması oldukça önemlidir.

Boşanma Protokolünde Neler Bulunur?

Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanma kararının verilebilmesi için zorunlu olan koşulların yer alması gerekmektedir. Eğer varsa, çocukların velayetine ilişkin bir düzenleme, malvarlığının nasıl paylaşılacağına ilişkin bir düzenleme gibi boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların velayetine ilişkin düzenlemeler hazırlanan protokolde yer almalıdır.

Boşanma Protokolü Nasıl Uygulama Alanı Bulur?

Esasında anlaşmalı boşanma protokolü tek başına geçerliliği bulunan bir belge değildir. Bu belge, tarafların boşanmaya anlaşmalı olarak karar verdiklerini gösterir. Hâkim tarafları mahkeme salonunda bizzat dinler ve protokolde yer alan maddelere yönelik bir çekince ya da itirazları olup olmadığını sorar. Ardından tarafların bir itirazı yoksa boşanma kararı verilir ve protokolde yer alan düzenlemeler mahkeme kararında da belirtilerek hüküm altına alınır. Dolayısıyla mahkeme tarafından hüküm altına alınmadığı sürece protokolde yer alan hükümler doğrudan uygulama alanı bulamazlar. Mahkeme kararında yer alan hükümlerse artık taraflar için bağlayıcı bir hale gelirler.

Yukarıda bir boşanma protokolünün nasıl hazırlanması gerektiğine dair temel bilgileri aktarmaya çalıştık. Bu şekilde bir anlaşmalı boşanma protokolüne ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilir ve hukuki destek alabilirsiniz.