Tahmini Okuma Süresi: 3 dakika

Sahip olduğunuz yabancı bir bankaya ait kredi kartı Türkiye’deki her işletmede kullanılamayabilir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız kredi kartı yabancı bir bankaya ait olduğundan yurt dışında kullanım nedeniyle fazladan komisyon (foreign currency fee) ödemek zorunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla yabancı uyruklu olarak bir Türk Bankasına bağlı kredi kartı ihtiyacınız olabilir. Bu içeriğimize yabancılar için kredi kartı nasıl alınır bu soruya cevap bulmaya çalışacağız.

Türkiye’de ikamet eden yabancılar teknik olarak kredi kartı alabilirler. Kredi kartının bankanız tarafından verilebilmesi için yerine getirmeniz gereken bazı koşullar bulunuyor.

Yabancı Uyruklu Olarak Kredi Kartı Alınabilmesinin Koşulları

Bankalar, kredi kartı borcunuzu zamanında ödeyebileceğinizden ve bu borcu ödemenden ülkeden ayrılmayacağınızdan emin olmak isterler. Bu nedenle Türkiye’de turistik amaçlı bulunan kişilerin kredi kartı başvurularının onaylanması oldukça zordur. Başvuruda bulunabilmeniz için Türkiye’de ikamet etmeniz aranan koşullardan biridir. Diğer koşullar bankadan bankaya değişiyor olsa da genel olarak her banka aşağıdaki benzer koşulları yerine getirmenizi ister.

  • Geçerli bir oturum izninizin (ikamet) bulunması.
  • Çalışma izninizin bulunması.
  • Bankada açılmış bir mevduat hesabınızın (deposit account) bulunması.

Bu koşulları yerine getirdiğiniz takdirde yabancı uyruklu olarak kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yabancılar İçin Kredi Kartı Başvurusunda Gerekli Belgeler

Yabancı uyruklu olarak kredi kartı başvurusunda bulunabilmeniz için öncelikle bir banka hesabı açmanız gerekmektedir. Bunun için sizden istenen belgeler genellikle aşağıdakilerdir.

  • Yabancı kimlik kartı (ikamet)
  • Pasaport
  • İkamet Adresi
  • Türkiyede hizmet veren bir operatöre ait telefon numarası.

Yabancı kimlik kartınız bulunmasa da yalnızca pasaportunuz ile banka hesabı açmanız mümkündür ancak böyle bir durumda bankadan kredi kartı alma olasılığınız azalacaktır. Oturum izniniz Türkiye’de uzun süre bulunacağınızı ve kredi kartı borcunuzu ödemeden ülkeden ayrılmayacağınızı gösteren bir çeşit güvencedir.

Kredi Kartı Başvurusu Onaylanmazsa Ne Yapılabilir?

Kredi kartı başvurunuzun onaylanmaması durumunda öncelikle şansınızı başka bir bankada deneyebilirsiniz. Her bankanın değerlendirme kriterleri farklı olduğundan bir banka başvurunuzu reddederken bir diğer banka onaylayabilmektedir. Bunun dışında “Bloke Teminatlı Kredi Kartı” başvurusunda da bulunabilirsiniz.

Teminatlı Kredi Kartı Nedir?

Teminatlı kredi kartı, bankada bulunan hesabınıza belli bir miktar nakit para yatırarak bunun karşılığında bakiyenin banka tarafından bloke edildiği ve karşılığında kredi kartının verildiği sistemdir. Genellikle yatırdığınız bloke tutarının %80’i kadar limite sahip bir kredi kartı verilir. Örneğin 10.000 TL’lik bakiyeyi blokeli olarak banka hesabına yatırmanız durumunda banka tarafından size 8.000 TL limitli bir kredi kartı verilir. Yatırdığınız bu blokeli tutar bankanın aldığı bir güvence bedelidir. Bloke edilen bakiye kredi kartının teminatı olduğundan bu bakiyeyi farklı bir amaçla kullanamazsınız. Kredi kartını kullandığınız sürece bu tatar hesabınızda çekilemez tutar olarak görüntülenir.

Bloke teminatlı kredi kartları da tamamen normal kredi kartları gibi çalışırlar. Ayrıca kredi kartınızı düzenli olarak kullanmanız ve ödemelerinizi zamanında yapmanız durumunda kredi puanınızı yükselecek ve bir süre sonra blokeye ihtiyaç duymadan normal bir kredi kartı alma ihtimaliniz artacaktır.

Sonuç

Yukarıda belirtilen işlemleri yerine getirebilmeniz için bir banka şubesine gitmeniz ve oradan bilgi almanız gerekmektedir. Türk vatandaşları şubeye gitmeden çevrimiçi olarak kredi kartı başvurusunda bulunabilirken yabancılar için ilk başvuruda genellikle şubeye gidilmesi gerekmektedir. Tüm bu prosedürleri gerçekleştirirken hukuk departmanımızın desteğini almak isterseniz bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.